חובות מעסיקים ועובדים על רקע התפשטות הקורונה
עקרון תום הלב של מעסיקים ועובדים על רקע התפשטות הקורונה התקופה האחרונה קשה היא והקושי רק ילך ויעמיק, שכן הוא
עו"ד ארז שגיב הוא עו"ד מיסים ותאגידים ושותף מייסד במשרד שגיב בלזר ושות'- עורכי דין
עו"ד ומגשרת ליאת פייגל היא עו"ד בנושאי עבודה ומשפחה ממשרד עו"ד פייגל
התקופה האחרונה קשה היא והקושי רק ילך ויעמיק, שכן הוא מעמיד במבחן המציאות את עקרון תום הלב בהתנהגות העובדים מצד אחד והמעסיקים מצד שני, ומעמיד בסימן שאלה את המאבק בין זכותו של המעסיק לצמצם הפסדים למול זכותו של העובד להתייחסות הוגנת וכיבוד ההתחייבות החוזית המוגנת להעסיקו.
כך, כשאין כללים ברורים, ומערכת הבריאות קורסת וביחד עמה כלכלות נכנסות לקשיים ואוטוטו נמצאות על סף בלימה, ומיד לאחר מכן ההתדרדרות קצרה היא לפי התהום, נדרשים שני הצדדים – מעסיקים ועובדים כאחד, לכבד אחד את השני ולנהוג בהגינות ותום לב כדי ליישב את הסתירה הלכאורית שבין שני היעדים של כל צד; עובד – להישאר במקום העבודה ולקבל שכר, מעביר – לצמצם נזקים והפסדים כאשר אין הכנסות ו/או אלה הדלדלו ואין צפי לכאלה בעתיד הקרוב. והכל, במיוחד כאשר אין תשובה אחת לשאלות שעולות ובית הדין הנכבד טרם נדרש בעבר להתייחס לשאלות כבדות משקל אלה בצורה ישירה בהקשר של הקורונה.
חוקים כבודם במקומם מונח, במיוחד כאשר בימים טרופים אלה אין להם מענה מלא לכל הקושיות שעולות וצריכות בירור, ולפיכך בצעד חירום מתערבת בסיוע לצדדים אלה במתן מענה מידי לצמצום נזקים והפסדים. במצב הנוכחי, מדובר במשבר בהתהוות, והתשובות לשאלות ניתנות תוך כדי תנועה. מחד, מצופה ממעסיקים שלא לנצל את משבר הקורונה כדי להיפטר מעובדים שקשה היה להיפטר מהם טרם המשבר, ומאידך מצופה מעובדים שלא לנצל את מעסיקיהם לצורך קבלת טובות הנאה, ככל שמדובר בעובדים נחוצים ברגעים קשים.
אנו כאן, ננסה לענות לחלק מהשאלות שעולות, ונשמח לעמוד לרשות הצדדים ליישב כל מחלוקת שהכרעתה נדרשת באופן מידי. חוקי הג'ונגל טובים לטורפים ונטרפים כחלק מאבולוציית ההישרדות, ולא כך כאשר מדובר במערכת יחסים ארוכת טווח של הענקה וקבלה, מקום שם יש למצוא את האיזון הראוי גם אם אין תשובה חד משמעית בחוק ו/או בפסיקה.
לכל עובד עומדת הזכות לוותר על זכויותיו (אותן זכויות שאינן קוגנטיות ומוגנות בחוק ככאלה). אי וויתור על זכויות קוגנטיות, באות להגן על העובד מפני עצמו ולבטח שמפני מעבידו. ויתורים על זכויות קוגנטיות אינו אפשרי, גם בעת משבר, ולפיכך "לא יחזיקו מים" כשאלה יובאו למבחן משפטי.
חוק חופשה שנתית הוא במסגרת חקיקת מגן, דהיינו "חוק רצפה" ממנו לא ניתן לרדת.
החוק מוציא מתחולתו עובדי חקלאות, עובדים ארעים בעבודה שאינה לצורך עסקי המעביד, בנוסף יש הוראות אחרות לעניין חופשה בחוקים ספציפיים.
חופשה ללא תשלום, היא מצב ביניים המהווה הקפאה של יחסי העבודה (לא חופשה ולא פיטורים). מחד גיסא המעסיק אינו משלם את שכרו של העובד ומאידך גיסא העובד אינו נדרש לבצע את עבודתו. מערכת היחסים בין הצדדים צפויה להתחדש במועד מאוחר יותר, בתום המועד שנקבע בין הצדדים לחל"ת. חופשה ללא תשלום אינה מביאה לידי גמר יחסי עובד מעביד וגם בחופשה זו חלות על העובד חובת הנאמנות למעסיק.
נכון להיום הוצאת עובד לחופשה ללא תשלום לתקופה בת 30 יום או יותר לאחר יום 01/03/20 תאפשר לעובד לקבל דמי אבטלה באופן מידי בתנאי שהעובד עומד בתנאים שנקבעו ונמצאים בידי המוסד לביטוח לאומי:
על המעסיק לצייד את העובד בטופס בל 1514 ככל ויידרש לפנות ללשכת התעסוקה.
חשוב לדעת לגבי חל"ת
עקרון תום הלב של מעסיקים ועובדים על רקע התפשטות הקורונה התקופה האחרונה קשה היא והקושי רק ילך ויעמיק, שכן הוא
visibility_offהשבת את ההבזקים
titleסמן כותרות
settingsצבע רקע
zoom_outזום (הקטנה)
zoom_inזום (הגדלה)
remove_circle_outlineהקטנת גופן
add_circle_outlineהגדלת גופן
spellcheckגופן קריא
brightness_highניגודיות בהירה
brightness_lowניגודיות כהה
format_underlinedהוסף קו תחתון לקישורים
font_downloadסמן קישורים